Hozzávalók:
25 dkg meghámozott, felkockázott édesburgonya
15 dkg liszt
1 ek. útifűmaghéj
1 tk. házi sertészsír (helyettesíthető vajjal, vagy kókuszzsírral)
1 tojás
csipet só
+liszt a nyújtáshoz, formázáshoz
+1 tk. olaj a forrásban lévő vízbe
Beforgatáshoz: 2 dkg vaj, és egy citrom reszelt héja
Szóráshoz darált mák és porcukor
A meghámozott, felkockázott édesburgonyát puhára főzzük, leszűrjük. Majd miután kihűlt villával összetörjük, hozzáadjuk a sót, a tojást, a zsírt és összekeverjük. Ezt követően adjuk hozzá a lisztet és az útifűmaghéjat, villával összeforgatjuk, 5 percet állni hagyjuk, majd lisztezett deszkára borítjuk. Egy fazékban felteszünk 1,5-2 liter vizet forrni. Lisztes kézzel gombócot formálunk a tésztából, majd sodrófával fél centi vastagra kinyújtjuk. A puha tésztával óvatosan bánjunk, lisztezett késsel fél centis csíkokat, majd a csíkokból pedig kb. egy centis darabkákat vágunk. Lisztes kézzel formázzuk, sodorjunk rajta párat. Két részletben főzzük ki. A forrásban lévő vízbe beletesszük a teáskanálnyi olajat és a nudlik felét. 5 percig főzzük. Egy nagyobb teflon serpenyőbe megolvasztjuk a vajat, és belereszeljük a citromhéjat. A kifőtt nudlikat beleforgatjuk, majd lehúzzuk a tűzről. Amikor a második adag nudli is kifőtt, a serpenyőt újra felhevítjük és a nudlikat 4-5 percig pirítjuk. Végül darált mákkal és porcukorral tálaljuk.