Hozzávalók:
45 dkg liszt
5 dkg cukor + 1 tk. cukor
3 dl tej
3 ek. olaj
2,5 dkg élesztő
1 tojás sárgája + fehérje a tetejét megkenni
liszt a nyújtáshoz
Töltelék:
4 dl tej
1 csomag vaníliás pudingpor
3 ek. cukor
4 ek. mák
A tejet felmelegítjük, elkeverünk benne egy teáskanálnyi cukrot és felfuttatjuk benne az élesztőt. A lisztet összekeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk az élesztős tejet, a tojás sárgáját és az olajat - kézzel jól összegyúrjuk majd 45-50 percet meleg helyen konyharuhával letakarva kelesztjük. Amíg a tészta megkel, megfőzzük a pundingot: egy csomag vaníliás pudingport elkeverünk 3 evőkanál cukorral majd lassan adagoljuk hozzá a tejet, kézi habverővel simára keverjük, majd sűrűre főzzük. Amikor a tészta megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, téglalap alakúra nyújtjuk, megkenjük a pundinggal és megszúrjuk mákkal, majd a téglalapot középen kettévágjuk hosszanti irányban, mindkettőt feltekerjük, majd kb. 3 cm-es darabokra vágjuk. Egy sütőpapírral kibélelt nagy tortaformába állítjuk a hengerek, hagyjuk közöttük kis helyet, hogy még tudjanak kelni. 170 fokra előmelegített sütőben 45-50 percig sütjük. 20 perc elteltével megkenjük a tojásfehérjével. 30 perc után befedjük alufóliával - hogy a teteje ne piruljon túl. Amikor kivesszük a sütőből hideg vízzel megkenjük a tetejét - ettől szép fényes lesz.