Hozzávalók:
45 dkg liszt
10 dkg vaj
1,5 dl tej
1 tk. cukor az élesztő felfuttatásához
2 dkg élesztő
2 tojás
1 csapott ek. só
1 kk. oregánó
+ kevés liszt a nyújtáshoz
A töltelékhez:
140 gramm paradicsompüré
0,5 dl víz
1 kis gerezd fokhagyma
1 ek. olíva olaj
1 kk. oregánó
1 kk. bazsalikom
2 tk. cukor
csipet só
10 dkg Karaván parenyica sajt
A tejet felmelegítjük, belekeverünk egy teáskanálnyi cukrot és felfuttatjuk benne az élesztőt. Közben a lisztet összekeverjük a sóval, oregánóval. A vajat megolvasztjuk és pár perc hűlés után a lisztes keverékhez adjuk az élesztős tejjel együtt, végül beletesszük a két tojást. Alaposan összegyúrjuk és kelesztjük egy órát hűtőben!
Addig elkészítjük a paradicsomszószt: egy teflon edényben az olíva olajon megfuttatjuk a lereszelt fokhagymát és a fűszereket, majd a tűzről levéve hozzákeverjük a paradicsom pürét és a vizet. Visszahúzzuk a tűzre, beletesszük a sót és a cukrot, összeforraljuk. A sajtot nagy lyukú reszelőn lereszeljük.
A megkelt tésztát négy részre osztjuk, négy kalácsot készítünk. A kelt tésztát téglalap alakúra, 2-3 mm vastagra nyújtjuk, megkenjük a szósszal és meghintjük reszelt sajttal. Feltekerjük, majd kettévágjuk, és összefonjuk őket, kör alakba igazítjuk, és egy nagy tepsibe tesszük. 170 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt megsütjük.