Hozzávalók:
3 ek. kölesliszt
3 ek. cukor
3 tojás
5 dkg áfonya
kölesliszt és pici vaj a formához
Cukormáz: fél citrom leve és 5 ek. porcukor
Díszítéshez francia drazsé (elhagyható)
Egy karácsonyfa alakú tortaformát, vagy egy 16 cm átmérőjű tortaformát kivajazunk, kilisztezünk. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Az aszalt vörösáfonyát apró darabokra szeljük, vagy daráljuk/aprítjuk. A tojásokat kettéválasztjuk. A tojások fehérjéből csipet sóval kemény habot verünk, majd folyamatos habverőzés közben hozzáadjuk kanalanként a cukrot, majd a tojások sárgáját, végül a lisztet és a vörösáfonyát. Amikor kész, azonnal beleöntjük a tortaformába és a 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, kb. 15 perc alatt megsütjük - amikor a széle, teteje kezd aranybarna lenni, már jó (tűpróba). Amikor kihűlt, ízlés szerint díszíthetjük: megszórhatjuk porcukorral vagy tetejét bevonhatjuk cukormázzal (fél citrom levél kézi habverővel összekeverjük 5 evőkanál porcukorral), tehetünk rá színes cukrokat.