Hozzávalók:
25 dkg túró
15 dkg köles
4 dl víz
4 ek. cukor
5 dkg vaj + pici a forma kikenéséhez
5 dkg mazsola
2 tojás
2 csomag vaníliás cukor
1 citrom
A mazsolát pici vízbe beáztatjuk. A kölest feltesszük főni a 4 dl vízzel, egy evőkanál cukorral és egy csomag vaníliás cukorral. Amikor felforrt, fedőt teszünk rá, és a lángot takarékra vesszük. Amikor elfőtte a vizet és puha, félretesszük és hagyjuk kihűlni. A tojásokat kettéválasztjuk, a citromot megmossuk, a vajat megolvasztjuk. A tojások sárgáját, a túrót, a többi cukrot, az olvasztott vajat egy villával jól összedolgozzuk és belereszeljük a citromnak a héját, és citrom kifacsart levét belecsepegtetjük (ha nagy a citrom, akkor csak fél citromnak facsarjunk ki a levét). Majd hozzáadjuk a kihűlt kölest, és a mazsolát. A tojások fehérjéből csipet sóval kemény habot verünk és a köleses-túrós masszához keverjük. Egy kb. 25 cm átmérőjű kapcsos tortaformát kivajazunk és beleöntjük a tésztát. 170 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük. Ha kihűlt, hűtőbe tesszük, hidegen szeleteljük, tálaljuk.