Hozzávalók:
50 dkg liszt
2,5 dl tej
2,5 dkg élesztő
5 dkg olvasztott vaj
1 tojás sárgája
1 kk. só
1 ek. cukor
1 kk. cukor az élesztő felfuttatásához
Töltelékhez:
20 dkg rebarbara
20 dkg alma
0,5 dl víz
4 ek. cukor
pár csepp frissen facsart citromlé
késhegynyi fahéj
2 csomag vaníliás cukor
1 csomag vaníliás pudingpor
Tetejére sütés közben: 1 dl tej + 1 cs. vaníliás cukor
Az élesztőt elmorzsoljuk a langyos, cukros tejben és felfuttatjuk. A lisztet összekeverjük a sóval és cukorral, közepébe kis mélyedést formálunk és ide öntjük az élesztős tejet, a tojás sárgáját és a vajat. Kézzel jól összedolgozzuk és egy órát kelesztjük langyos helyen, konyharuhával letakarva.
Közben elkészítjük a tölteléket: a rebarbara szárak külsejét leszedjük, 1 cm-es darabokra vágjuk, az almát megpucoljuk, kockákra vágjuk. Fél deci vízben a rebarbarát és almát puhára pároljuk (kb. 5 perc) a cukorral, fahéjjal,vaníliás cukorral, majd pár csepp citromlét öntünk hozzá. Összeturmixoljuk és a hozzákeverünk egy csomag vaníliás pudingport. Visszatesszük a tűzhelyre és folyamatos keverés közben felforraljuk, majd hagyjuk kihűlni. Amikor megkelt a tészta, kettéosztjuk. Lisztezett deszkán kinyújtjuk, megkenjük a töltelékkel és feltekerjük. 1 cm-es darabokra vágjuk és egy nagy méretű tepsibe tesszük őket egymástól 2 centire. 50 fokra előmelegített sütőbe tesszük és a hőfokot feltekerjük 180 fokra. Kb. 25 perc után, amikor a teteje kezd pirulni, kivesszük a sütőből, megkenjük meleg cukros tejjel és visszatesszük még 5 percre.